~CATMARK~

~~~ SlowBlog om att kommunicera och leva ~~~

Politikerveckan som blev Almedalsveckan

Kategori: Allmänt

På 25 år har Politikerveckan blivit Almedalsveckan och förändrats rejält. Både växt och ändrat innehåll.

I början av 90-talet var jag koordinator för veckan och den började växa. Jag fick då övertyga politiker och högre chefer om att veckan var viktig och kunde växa ännu mer. Till gagn för Gotland och hela landet. Det tog ett tag att få partiledare för vissa partier att delta, de var lite skeptiska. En del såg det fortfarande som Palmedalen, eftersom det var Olof Palme som startade med talen i Almedalen en gång i tiden.

I Almedalen var det många politiska resonemang på djupet - inte bara slagord. Debatterna gick inte bara ut på att attackera varandra, utan man hade faktiskt många seriösa diskussioner. Folk fick utveckla tankar och idéer. Och prata till punkt utan att avbrytas. Politik fick ta plats på en ny plats och på ett nytt sätt.

Jag upplever att politik - inte bara i Almedalen - numera blivit mer och mer ytlig. Det gäller att skaffa sig poäng, både inför val och antal gilla-klick i sociala medier. Natuligtvis finns det även djup i dagens politik, men min bild är att det blir tunnare, oklart innehåll och luddigt om man ser förbi slagorden.  Och detta oavsett parti. Kanske delvis beroende på att man delat upp sig i läger.

Almedalsveckan har växt enormt, till både nytta och krångel. Många kommenterar att det bara är ett stort mingelparty. Eller att det har blivit för stort.

Mingelparty - nej, inte i nedlåtande betydelse. Det är en del av veckan. Och en viktig del.

Att träffas i verkligheten för att koppla av och prata är nödvändigt för oss människor. Det får aldrig glömmas bort. För många år sen började jag ta upp att kaffepauser med kollegor var viktiga av många orsaker. Diskutera vad man jobbade med, kanske få respons. 
Debriefing på olika sätt. Slappna av och ha kul, skratta tillsammans - nog så viktigt för att få energi. På senare år har väl till och med forskning kommit fram till att det är viktigt med "fika".

Mingel i Almedalen har samma funktion. Att faktiskt träffas och prata. IRL. Många nya idéer och kontakter gror i en sån miljö.

Miljön i dubbel bemärkelse. Inte bara den mentala miljön med människor som har kontakt, utan också den fysiska miljön. Världsarvet Visby är en fantastisk mötesplats. Vacker, behaglig och välkomnande. 

Har veckan blivit för stor?
Ja och nej.

Det är ett rejält jobb att bara välja ut vilka seminarier/evenemang man ska se/höra/delta i. Svårt att välja mellan ett kopiöst antal - och då pratar jag om ens "egen" bransch. Att dessutom gå på något utanför den vanliga "boxen" man befinner sig i, är mycket svårt - tiden räcker inte till. Men om man i god tid går igenom programmet, så kan man göra val som är väl genomtänkta. Och då är det fenomenalt att man under en vecka koncentrerat kan vara med på seminarier som i vanliga fall skulle vara enormt utspridda både geografiskt och tidsmässigt. Mycket bra.

Jag brukar predika:
Gå på åtminstone ett (!) seminarium/träff utanför din vanliga sektor. Det kan ge en energikick från oväntat håll, med nya tankar och ny väg framåt. 

Slutsats:
Det gäller - både för Gotland och arrangörer - att ha koll på helheten framöver. Gå igenom grundligt; Vart är vi på väg? Helt enkelt en framtidsstrategi med olika scenarier. För att kunna styra skeppet Almedalen in i framtiden.

...


Kommentera inlägget här: