~CATMARK~

~~~ SlowBlog om att kommunicera och leva ~~~

Festival och kevlar

Kategori: Allmänt


Det var några år sen jag blåste eld senast... En sen vinterkväll i Visby stod jag ute på en stor snötäckt gräsplan och snurrade med eld och båste flera meter långa eldsflammor. En bil som åkte förbi 50 meter bort fick sladd av chocken... :)

Om man skulle ta och blåsa lite igen nån gång. Om man skulle ta och köpa lite kevlar? Fast det går ju precis lika bra med bomull. Och Festival, om det säljs det fortfarande. Det smakar inte lika illa som T-gul.....

Eldslukerska - undrar om man skulle lägga till det på CV:t....
Omvärlden kommer till mig - i Almedalen...

Kategori: Allmänt


Det finns alla möjliga tyckanden om Almedalsveckan. De allra flesta som varit där tycker att det är fantastiskt, en del tycker att det är märkvärdiga människor som bara minglar.

Jag tror att det handlar om grundinställningen man har från början. Har man bestämt sig för att det är innehållslöst och drygt, då vill man inte se nåt annat. Eller kanske man inte förstår vad som egentligen händer där.

Jag upplever tydligt under Almedalsveckan att omvärlden kommer till mig. I mitt jobb måste jag ha koll på vad som händer runt omkring oss, och helt plötsligt så har jag det på armlängds avstånd. Världspolitik, läget i Sverige och över 600 journalister.

Under årets vecka hörde jag så många exempel på vilken fenomenal mötesplats det är. Människor från Sydamerika, Asien, USA, Afrika och naturligtvis Europa. Häpna över den demokrati som existerar runt omkring oss, stadsministern som promenerar och pratar med folk, utrikesministern som diskuterar situationen i ett par av Afrikas länder med människor som kommer fram och undrar över något. Vi står - så att säga - alla på samma gräsmatta. Självklart finns ett säkerhetsuppbåd, men det smälter in.

Jag är lycklig över att bo i ett land som Sverige när jag ser allt detta.

För exakt 20 år sen började jag som koordinator för Almedalsveckan - eller Politikerveckan som det kallades då.
Jag hade hand om veckan i fyra år, och det var då den började förändras i innehåll och deltagande från partierna till vad det blivit idag. Fortfarande var partiledarna skeptiska till om de skulle stå i Almedalen, som de tyckte förknippades för mycket med Palme. Men till slut insåg de möjligheterna med att nå ut med budskap, att synas och se.

Det är fantastiskt att se hur mycket Almedalsveckan har utvecklats sen dess. Det ska bli spännande att se vad som händer de närmaste åren. Några säger; jamen nu måste det ju ta slut, det kan inte bli större.

Nej, men varför måste det bli större? Veckan kan fortsätta att utvecklas ändå.

Almedalsveckan kan utvecklas i innehåll, inriktning och deltagande. Mer internationellt. Mer samtal över gränser av alla slag. Nationella, yrkesmässiga, politiska och olika nivåer i samhället.

Jag kan beskriva min känsla med ett ord -

Förväntan!
Tidningar som avlyssnar... Vidrigt

Kategori: Allmänt


Att höra om de brittiska tidningarna som avlyssnat ett antal personer i UK gör mig illamående.
The Sun, ja det var illa nog, men när nu även The Sunday Times tydligen använt samma metoder och avlyssnat, fått tag i dokument som är privata, om förre premiärministerns svårt sjuke son bland annat...

Man blir less och ledsen.

Vi kan vara lyckliga över att leva i en demokratisk del av världen.

Det är tur att det finns så många bra journalister och fotografer som jobbar utifrån en tro på demokrati, och inte drivs av en sjuklig önskan att skada människor.