~CATMARK~

~~~ SlowBlog om att kommunicera och leva ~~~

Tonen

Kategori: Allmänt

Vi har väl alla nån gång (kanske ofta...) nästan svimmat av sorg, skräck, förvåning eller ilska över vissa kommentarer och "uttalanden" i digitala kanaler.


Vi går då igång och reagerar på ett eller annat sätt. Ja, ni vet.

Jag återkommer ofta till min grundinställning:

Vi är samma människor som för 100.000 år sen. Vår kropp och hjärna  har inte muterat in i den digitala Tellus - än.

Alltså beter vi oss likadant. Och jag menar inte "grottmänniskor" som ett nedvärderande uttryck.

Om vi ser eller hör något som vi reagerar på så kommer den första reaktionen i tanken. Nästa i en tyst kommentar till en själv. Den tredje KANSKE till en nära människa. Den fjärde - om den yttras - till fler.

Saken är den att vi vräker ur oss exempelvis "JÄVLA ******!!!!!" i den första tanken. Sen "Va' f*n, gjorde hon så för..?!" i den tysta egna kommentaren. Och när man till slut pratar med någon, så har man oftast helt omedvetet (normalt beteende) en mer vettig nivå - "Jag fattar inte hur hon kunde göra så?".

De där olika stegen försvinner i den digitala världen vi lever i.

Vi skriker ut den första ryggmärgsreaktionen direkt - till hela världen.

Sen tar det ett tag.
Sen skäms vi.
Och tänker:

"JÄVLA ****!!!"

Om oss själva.
Vilket andra skriver...

~~~~~

Lösning:
Uppenbar men ack så svår:

Lugn, lugn, lugn.
Vänta.
Tänk.
Vänta.
Skriv.
Jorå - jag pratar med mig själv. Också.
...

Balans och Lagom

Kategori: Allmänt

Balans och Lagom.


Två ord som snart försvinner ur ordlistan. Om man googlar på dessa ord om några år (veckor?) så kommer de troligen att beskrivas som historiska ord. Med förklaringar om vad de betydde. Långa förklaringar kommer att behövas, ingen fattar annars. 

Allt är drama nu. Det som gäller är JAG JAG JAG. Vad den enskilde tycker, driver igenom och motiverar på nåt sätt. Sällsynt med genomtänkta saker. Oavsett om det är politik, företagande, unga, konst, byggande, trafikplanering (kollektivt eller bil), försvar, ja ALLT!

En åsikt/sida gäller, och det är absurt att se hur det faktiskt går igenom. 

Man tänker inte (eller struntar fullkomligt i det - egoister) på konsekvenser eller helhet.

Det finns hur många exempel som helst, ni kan bara se er omkring.

Man skriker ut en så kallad "lösning" på något som EVENTUELLT är ett problem. Inte ens säkert att det är ett problem i det verkliga livet. "Lösningen" är uppenbarligen ofta rena idiotin om man orkar se in i framtiden på följder. 

Varför gör de på detta viset?

Troligen för att de försöker samla poäng i något eget syfte. Eller för att de vill synas och höras. Eller för att de är naiva och inte har förmåga att se längre än näsan räcker.

Eller kanske en kombination.


Måtte det finnas tillräckligt många av oss som fattar att 

BALANS

och

LAGOM

är vackra ord, med ett fantastiskt innehåll.

Skriv inläggstext 

"Miljövänligt" ...

Kategori: Allmänt

Mycket som idag kallas miljövänligt för att säljas in av flera anledningar, är det totalt motsatta.


Trafikplanering i städer, där man skryter om cykelbanor. Det innebär i den verkliga världen att man tar bort körfiler för bilar, gör helt sjuka platser där folk ska gå bland biltrafik i "gemenskap" och "leder bort" biltrafik. Om man är beroende av att faktiskt ha en bil och köra den, så är det katastrof. Det tar i vissa fall 5 (!) gånger så lång tid att ta sig en relativt kort sträcka med bil. Resultat: Mycket slitage på bilen man köpt och betalar underhåll på. Alltså köpa bil igen tidigare eftersom den slits ut fortare. För att inte tala om avgaserna. Att tvingas köra långsamt och extremt länge en kort sträcka, i enorma köer, ger MER avgaser och påverkan på miljön än om man underlättade för biltrafik.

Dasspapper och hushållspapper. "Mjuka", "lättupplösta", osv osv - i den verkliga världen innebär det att man måste ta tre gånger så lång pappersbit för att den eventuellt ska hålla för att faktiskt torka upp nåt.

Plastkassar. "Tunna för att minska påverkan på miljön". Ren lögn det också. Det går hål i dem och de töjs ut tills handtagen brister. Man måste ta två kassar istället för en, för de håller inte annars. Eller modellen "stora" som säljs med samma motiv - "miljövänligt med färre". Nej, för de släpar i skiten på marken.

Duschar. Med liiiiite vatten som strilar ut för att det är ju så "miljövänligt". Det tar fyra gånger så lång tid att duscha för man får kämpa med att få bort duschcremen/tvålen/schampot.

Tvättmaskiner. Som använder liiiiite vatten "för miljön". Skitsnack. Kläderna slits extremt av att knölas runt runt i en evighet i metallen utan vatten. Måste köra längre tvättprogram för att få dem rena. Alltså mer vatten totalt. Effekten blir att kläder och allt annat, måste köpas oftare för att ersätta tvättmaskinsutslitna. Och för att skölja ur tvättmedlet (fast man använder betydligt mindre (!) än rekommendation) så måste man köra extra sköljprogram efter tvättprogrammet. Dessutom behandlar tillverkare idag folk som fullständiga idioter. Tvättprogram som kallas "jeans"?! De ska väl för f*n inte bestämma över hur jag tvättar mina jeans? 30 grader eller 90 grader - mitt val!

Listan kan göras mycket längre.
Det är tragiskt att ingen bryr sig om att genomskåda och få stopp på eländet.


...