~CATMARK~

~~~ SlowBlog om att kommunicera och leva ~~~

Maslow - släng dig i väggen...

Kategori: Allmänt


Jag har i säkert tio års tid tjatat om att jag inte tror på Maslows behovstrappa.

Se hur världen ser ut. Se hur vi människor beter oss. Vi vill inget annat än att "höra till". Och det är inte alltid en vacker syn...

Gäng, extrem religion, extrem politik, visst märke på kläderna eller vad det nu kan vara -  att visa att man tillhör en grupp är det viktigaste i livet tycks det som. Det är till och med så att det kan gå före mat och sömn.

Att tillhöra en grupp - det kan få oss att göra nästan vad som helst; bete oss grymt eller stå ut med grymhet, allt för att tillhöra.

"Självförverkligande" Äh! ALLT handlar om tillhörighet.

För ett tag sen kom forskare på att det finns neandertalgener i största delen av världens befolkning (utom södra delarna av Afrika).
Jag undrar ibland om världen hade varit en lugnare plats om de hade "vunnit" istället för CroMagnonmänniskan.... Då kanske tillhörigheten hade stannat vid den lilla gruppen man jagade ihop med. Inte världsherravälde eller andra egoyttringar....

Vem vet?

Katastrofer och elände...

Kategori: Allmänt


Oslo 22 juli 2011.

Jag kommer alltid att minnas var jag var när jag fick reda på att något hemskt höll på att hända.

Om några år kommer jag att få tänka till innan jag minns datum och exakt år, men jag kommer att minnas var jag befann mig, och hur jag fick reda på det. Precis som tvillingtornen. Precis som Estonia. Precis som ambulanshelikoptern.

Tvillingtornen - då var jag i Wien och en kollega i räddningstjänstbranschen sa att han fått ett meddelande hemifrån Sverige att ett plan flugit in i en byggnad i New York. Estonia - då var jag hemma och hörde det på radio. Ambulanshelikoptern - det var naturligtvis ingen nationell katastrof, men den olyckan var nära, det var min arbetskamrat ombord och det var jag som var kommunikationsansvarig. Telefonen ringde hemma och SOS-pesonalen sa; Du måste komma in, helikoptern är borta. - Vaddå borta ?! - Den syns inte på radar.

Bomben i Oslo - då fick jag se det på Facebook.

För sju år sen sprängde vi (Försvarsmakten och Polisen) en misstänkt bomb. Det visade sig vara falskt alarm och väskan innehöll ingen bomb. I media raljerade man över att vi såg spöken på ljusa dan. Att om man ville så kunde man se farligheter överallt. Det gjorde ont att alla som jobbade på ett seriöst sätt med detta blev hånade.

Jag kände en sorg när jag då tänkte; Det är bara en tidsfråga, fattar de inte det. Vi i Norden kommer inte att vara förskonade från elände i tid och evighet.

Och nu sitter vi här. Vi i trygga Skandinavien. Först bomben i Stockholm som kunde ha blivit en katastrof, och sen Oslo som blev en katastrof.

Hånarna har väl slutat håna nu kan man tro.