~CATMARK~

~~~ SlowBlog om att kommunicera och leva ~~~

Intet nytt på 40 000 år

Kategori: Allmänt

Vi är samma människor som för 40.000 år sen. Jo, det är vi. Icke anpassade för en digital värld eller att köra i 200 km/timmen. Men nu gör vi det.

De snabba och många kontakterna via digitala medier fixar vi inte riktigt. Vi tolkar, missförstår och reagerar så det står härliga till. Att förklara sin ståndpunkt i en komplex fråga på 140 tecken på Twitter är såklart HELT omöjligt. Men vi babblar ändå. Det är en inbyggd nödvändighet för den 40.000 år gamla människan i oss. Vi kommunicerar med varandra för att överleva helt enkelt. Det finns forskare som säger att CroMagnon vann över Neandertal för att de/vi kunde kommunicera bättre (ja, jag förenklar - återigen DDD det digitala dilemmat).

Men -

Vi behöver fortfarande se varandra i ögonen, iaktta kroppsspråk, tonfall, tonläge, ansiktsuttryck och lite annat smått och gott för att förstå varandra. Och det vet vi ju, att det misslyckas ibland ändå!

Om allt det där berövas oss, så måste vi vara medvetna om det hela tiden. Via nätet får vi kopiösa mängder information, men ändå bara en bråkdel av budskapet. Obalans som bara den.

Tricket för att det inte ska gå helt överstyr är att ta hänsyn till våra egna begränsningar när vi tolkar och reagerar.

Lugn och fin - kan det vara nåt?

 

 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: