~CATMARK~

~~~ SlowBlog om att kommunicera och leva ~~~

" Konst... "

Kategori: Allmänt

Allt får tydligen kallas "konst" idag.


Man får göra vad som helst, hur fult som helst, hur sjukt som helst. Kallar man det "konst" så är det hyllat.

Ett fejkat självmordsförsök som skrämde människor. Men det var ju en "installation" eller nåt, alltså konst. Inte nog med den galenskapen, media lyfte fram det ... inte som nåt vedervärdigt, sjukt, elakt - utan förklarade för oss hur man faktiskt kan se det som konst.

Det finns oändligt många konkreta exempel på otäcka, groteska och obehagliga saker som kallas konst. Men jag orkar inte ens ta upp det här, för det är direkt äckligt. Om "vanliga" människor skulle göra nåt liknande skulle det vara straffbart.

Många som kallar sig konstnärer idag kan inte ett dugg om vad vi rent fysiskt/biologiskt uppfattar som vackert och behagligt. Form, färg och så mycket mer finns det mängder av forskning på hur det uppfattas av våra  sinnen. Men det har de inte en j...a aning om.  Motiv på tavlor, skulpturer, arkitektur, filmer, foton, "installationer" - ja allt man kan tänka sig som ska skapas - det finns en rejäl grund av kunskap som man kan utgå ifrån för att faktiskt få till något som är värt att kallas konst.

Nu hånler säkert många och tänker "bara för att hon har en annan smak..." - men NEJ, det handlar inte om olika smak. Det som är fruktansvärt är när det inte finns någon kunskap alls om det enkla grundläggande.

Jag kan uppskatta konst, inredning, arkitektur, film, foton osv, som inte tillhör min "smak". Jag skiljer på vad jag tycker om och det jag inte tycker om men som ändå har kvalitet.

Man kan få epileptiska anfall (seröst) av visst ljusfenomen. Tänk på det om du gör film.

Olika färger reagerar vi på rent fysiskt.

Gyllene snittet. 
Asymmetrisk balans. 
Optisk mittpunkt. 

Det är bara ett par exempel på en enorm kunskapsbank att hämta information ifrån. 

Och mycket mycket mycket mer finns som ren fakta att utgå ifrån om man ska vara konstnär. Om man verkligen vill. En verklig konstnär. 

Inte konstigt.

Om man ska kalla sig konstnär.

...

Kommentera inlägget här: