~CATMARK~

~~~ SlowBlog om att kommunicera och leva ~~~

Digitala världens värden

Kategori: Allmänt

Den digitala världen är fenomenal. Dess värden är enorma.

Det är upp till oss alla att förvalta den världen väl. Att använda, utveckla och forma den till det bästa. Nu och i framtiden.

Utvecklingen har varit - och är - enorm och snabb. Jag kan som individ ha direktkontakt med stora företag som BBC. Få snabb information i kris. Kontakt med vänner, streama filmer jag väljer, shoppa allt från mat till kläder och teknikprylar. Göra eget, lägga ut texter, filmer, poddar och nå ut nästan obegränsat.

I denna digitala värld får vi aldrig glömma att det är en arena, inte bara kanaler ut. Digitala platser, med människor, händelser och en VERKLIG värld där bakom nånstans. 

Som individ gäller det att inte drunkna i denna abstrakta värld och glömma bort verkligheten. Både när det gäller respekt för andra i kommentarer - OCH att inte gå, cykla, köra bil med fokus på mobilen. Du riskerar andras liv.

Som företag, organisation eller myndighet gäller det att ha koll på sin omvärld och planera utifrån den. Vad vill vi? Vart ska vi? Vem vill vi nå? Varför? Vilka är de viktigaste vägarna att använda? Vilka digitala områden är bästa platserna att träffa de vi behöver nå?

Det kan tyckas självklart med dessa frågor, men de verkar tyvärr ofta glömmas bort. Vi behöver påminna oss om att stanna upp ibland, fundera och planera.

Målet får inte vara "att ha ett konto" på exempelvis Twitter.  Glöm aldrig bort att det är mötesplatser. Det måste finnas tid och kraft att vara närvarande på de ställen man väljer. Annars får det katastrofal motsatt effekt. Som en stängd, låst dörr med namnskylt på. Utan någon annan information.

Det duger inte heller med de alltför vanliga "kundtjänstsvaren" som breder ut sig i alla branscher. Både i tal och skrift. Inlärda floskler vill vi alla slippa.

---

Våga välja väg!

Bestäm vilka platser som är bäst för just dig att möta andra på.